Skyteblogg
  • Hjem
  • Pistolbloggen
  • Riflebloggen
  • Jaktbloggen
  • Matbloggen
  • Mine våpen
    • Browning X-bolt
    • Walther GSP
    • CZ SP-01 Shadow
    • Franchi Falconet
    • Ruger Precision Rifle
    • AR 15

Soppsesongen er her!

9/9/2025

0 kommentarer

 
Den har egentlig vært her en stund, men nå er det sopp over alt i skogen. Jeg går etter de samme soppene jeg pleier, har 10-15 varianter jeg går etter fast. Måtte prøve en ny her om dagen; mandelriske. Luktet fisk, smakte sært, og likte ikke konsistensen på den heller. Ble med den ene gangen, men da har jeg prøvd!
Jeg plukker både gul og sort trompetsopp. Den sorte er godt i gang, den gule er ikke helt klar enda, men den er på veg. Jeg plukker også traktkantarell, som er den soppen jeg definitivt plukker mest av. Syltes, tørkes og går til chutney. 
Ellers plukker jeg smørsopp og krittøsterssopp til tørking. Smørsopp har jeg normalt bare fryst ned, men de tørker godt, og plassen i fryseren er begrenset, da der allerede er en god del sopp og bær. Pluss av jakta er begynt, og det kommer snart kjøtt.
Piggsopp, kantarell, furumatriske, steinsopp, skrubb og soppblanding ligger til nå i fryseren. Kunne gjerne tenkt meg mer både kantarell og skrubb, men piggsoppen jeg har funnet til nå er helt nydelig. Ingen mark, og fine i kjøttet. Ytterlige en ny skrubbtype også: svartskrubb. Fortært allerede, god på smak.
Ellers mangler jeg furuskjellpigg, den går rett til soppsoya. Fant ikke i fjor, og nå har jeg bare litt soppsoya igjen, så jeg håper på funn i år. Den er også overraskende god som matsopp, selv om soppbøkene ikke er enige.  Kraftig soppsmak av den, for de som liker det. 
I soppblandingen går alle soppene jeg ikke finner nok av til å ha en egen boks, eller de soppene som er så kjedelige på smak at de egner seg best i lag med noe annet. Foreløpig bare melsopp og fløyelsrørsopp der, men blir sikkert mer i boksen etter hvert. 
I skrivende stund 5 glass med tørket sopp på køkkenbenken, men det blir flere.
Bilde
Bilde
0 kommentarer

Sankesesongen er begynt!

29/5/2025

0 kommentarer

 
Har allerede gått flere turer for å sanke diverse greier, nå kommer endelig en liten post på det. 
Ramsløk har jeg plukket i mange år, likens i år. Alt ble frosset ned i år, men blir brukt til salt, smør, olje og pesto på senere tidspunkt. En klassiker!
Ellers har jeg rukket å gå to turer etter granskudd. Jeg har brukt dette et par ganger før, og funker knall. Granskuddgelé er fast, ble 4 glass i år. Tørket granskudd også, et innslag i sauer, gryter og krydder. Ellers prøvde jeg meg på sirup igjen, etter at jeg har hoppet over et år. Sirup og jeg er aldri blitt gode venner, jeg klarer ikke helt konsistensen. Enten blir den rennende, slik som på bildet under, eller steinhard og umulig å få ut av flaska. I år lyktes jeg nesten. Hadde laget to flasker med rennende og alt for tynn sirup, kokte de opp på nytt og skulle prøve å få det bare litt tykkere. Tykkere sirup blir også rødere i fargen, så den ser mye tøffere ut. Kokte nok litt for lenge, men heldigvis ikke så lenge at den ikke er brukende. Litt tykkere enn jeg hadde likt, men renner ut av flaska uten hjelp fra en spisepinne slik som sist gang.
Ble ikke syltet granskudd i år, selv om det også er kjempegodt.
Granskudd smaker gran, selvfølgelig, men også ganske syrlig. Sirupen er skikkelig syrlig, selv med en god del sukker, og geleen er også syrlig på smak. De tørkete nålene likeså, som jeg bruker mest i krydderblanding.
Bilde
0 kommentarer

Ting med and

21/11/2024

0 kommentarer

 
Skulle gjerne ha sagt at denne er selvskutt, men den kommer fra frysedisken. OBS har tilbud på hel and i skrivende stund, så siden jeg har god erfaring med sist gang jeg gjorde dette kjøpte jeg en til. Blir enkelt delt i 5 deler: to lår, to bryst og to vinger. 5 fine middager til meg. Ene brystfileten ligger i kjøleskapet klart til helga, da skal det fortæres. Ellers er det et skrog og en del fett på anda, og det er teit å kaste rett i matsøpla uten å gjøre noe mer med det. Her skal alt brukes!

Etter å ha fjernet bestanddelene står jeg igjen med skroget. Her er det fortsatt en del fett på, blant annet stjerten, og det skjæres av og legges i en liten kasserolle. Lav varme i en time eller så til mesteparten av fettet er blitt flytende. Kjøle det litt ned før det havner i et glass i kjøleskapet, klart til bruk. Andefett som smakstilsetning i f.eks potetmos anbefales!

Skroget koker jeg kraft på i lag med grønnsaker. Denne gangen ble det gulrot, sellerirot, løk og pastinakk. Pluss godt med salt og pepper, og rosmarin. Fersk fra potteplanten, selvfølgelig. Skummelt å gjøre dette mens man er litt småsulten, lukter helt fantastisk.

Ender da opp med omtrent 900gr brystfilet, 700gr lår og 400gr vinger. I tillegg omtrent 2dl andefett og nesten en liter med kraft.
0 kommentarer

Sopping 2024

7/11/2024

0 kommentarer

 
Har gått veldig fort denne høsten, ble mye greier, og fikk ikke plukket så mye sopp som jeg vanligvis gjør siden lagringskapasiteten er blitt forminsket. Tok med meg det største fryseskapet da, det står nå i den litt lille leiligheten jeg leier til jeg finner meg noe perfekt å kjøpe. Men ett fryseskap til alt pluss et lite under benken kjøleskap betyr litt mindre plass til å lagre ting på, så sanking blir litt deretter nå fremover.
Men jeg har benkeplass nok, så tørking er fortsatt en mulighet!

I år fikk jeg og min plukkevenninne Andrea koordinater til en svart trompetsopp plass av en annen venn av oss. Første gangen jeg plukker denne soppen, og det jeg ikke spiste med en gang står nå tørket på benken i påvente av et passende måltid. 

Ellers har jeg plukket alt det vanlige, plukket en del mer skrubb i år for å ha i gryter. Ekstremt mye smak i skrubben, selv om den ikke ser spesielt appetittvekkende ut . 
Ingen soppsoya i år, fant ikke furuskjellpigg på noen av de vanlige stedene. Men det har vert ekstremt vått i år, og lite sol, så soppene har ikke hatt de beste forholdene. Lite sopp i år av den grunn.
Picture
0 kommentarer

Første sanketur 2024

19/5/2024

0 kommentarer

 
Teknisk sett andre, men det er samme tingen jeg sanker, nemlig ramsløk. Dette er en plante jeg har blitt vist av ei venninne, som har vært så snill å gi meg lokasjonen til et fantastisk sted å plukke på. Det ligger på Haust på Osterøy, så ikke kjempelangt fra der jeg bor nå. Dette blir fjerde sesongen jeg plukker ramsløk her, og det blir bare mer for hvert år som går. Feltet strekker seg nesten 3km, så det er nok å ta av. 

Ramsløk er en løk, og sprer seg dermed veldig raskt. Her på Vestlandet finnes den nesten over alt, men den er ikke å finne i nord, og rundt Oslo går folk bananas når de finner. Så mamma og pappa synes det er kjempegøy å få tak i det, siden de fortsatt bor i Tromsø og ramsløk ikke finnes der oppe. 

Har flere ting jeg bruker ramsløk til, men det aller meste blir frosset til senere bruk. Syltet et glass i år, har fortsatt bittelitt igjen fra i fjor. Sylting er det eneste som krever fersk ramsløk, resten kan jeg lage av frossen, dermed fryser jeg en del. Olje og ramsløkmos er nettopp laget, har fortsatt igjen pulver fra tørket ramsløk, som jeg bruker i krydder og i ramsløksmør. Ellers har jeg også et par oppskrifter med ramsløk i bakst jeg bruker.
Picture
0 kommentarer

Sopping 2023

11/11/2023

0 kommentarer

 
En del sopping i år også, og startet sesongen tidlig på jakt etter skarlagen vårbeger og morkel. Fant ingen av dem, og det ble med de vanlige soppene resten av året. En ny oppskrift er testet, og kan trygt anbefale chutney av traktkantarell. Ellers står det syltede sopper i flust i skapet, og soppsoya ble gjentatt fra braksuksess i fjor. Fant samme sopp på samme sted, så det var god knall. Soppen ble plukket dagen før vi reiste på jakt, så den gikk rett i fryseren, men  soppsoyaen ble like god med frossen sopp, så det tar jeg også med meg videre. 
element_settings.Image_30621876.default
Et sted jeg har gått på i fjor og funnet traktkantarell viste seg å være himmelen for soppsankere. Aldri sett så mye traktkantarell eller gul trompetsopp på sted noensinne. Plukket kurven full før jeg gikk tilbake til bilen, og det ble en del syltet sopp, og masse tørket sopp. 

En kollega av meg har også blitt bitt av basillen, og jeg fikk smake svart trompetsopp som han hadde funnet. Den må jeg nok på leting etter neste år, for den var kjempegod!

Totalt tipper jeg at jeg har plukket rundt 15kg sopp dette året. En full kurv med traktkantarell veier ca 3kg, så det sier litt om mengdene med sopp det har vært i år. Satser på nye oppskrifter og nye arter til neste år
0 kommentarer

Sopping 2022

19/11/2022

0 kommentarer

 
Etter å ha funnet en god del sopp i fjor høst var jeg kjempeklar for at soppsesongen endelig skulle begynne igjen. Første turen var i Juni, etter det har det gått slag i slag. På hytta til JW fant vi fåresopp, kantarell og steinsopp i fjor, og passet på å dra tilbake dit på ca samme tidspunkt i år også. Dessverre har det vært storm i vår, og vinden har lagt ned en god del trær, som nå har blitt ryddet vekk. Dermed er alle de gode soppstedene nedkjørt av anleggsmaskiner. Kantarell finner jeg andre steder, til dels steinsopp og, men det var surt å miste fåresoppen, for den finnes ikke på Vestlandet der vi bor. 

Ellers har jeg funnet flere steder med sopper der veldig få andre plukker, og dermed er det omtrent et sikkert soppsted. Hordnesskogen er blant de stedene, og etter at lillesøster Benedicte var på besøk har jeg fått flere nye arter inn på sikkerlista mi. Hun plukker andre sopper enn det jeg gjør, så nå var det på tide å dele soppkunnskapene våre. Hordnesskogen har vist seg å inneholde en god del flere arter enn bare traktkantarell, og jeg har funnet steinsopp, piggsopp, kantarell, rødnende fluesopp, matblekksopp, diverse kremler og selvfølgelig skrubb. Rødnende fluesopp var ny å plukke for oss begge, og det gjør litt vondt innvendig å spise en fluesopp, men på pizza funket det. Ikke så god på smak at det er en jeg kommer til å fortsette med, men det er kult å ha prøvd, pluss at da ligger den på den sikre sopplista mi. 

I skrivende stund står det omtrent 10 glass med tørket sopp på benken, med 7 forskjellige arter. Fryseren er også godt pakket med sopp og bær, og kjøleskapet begynner å få litt glass med syltet sopp i seg, så det skal ikke være mangler på sopp fremover. 

Traktkantarell og gul trompetsopp har sesong ut desember, så det plukkes fortsatt. 
0 kommentarer

Traktkantarell!

30/10/2021

0 kommentarer

 
Da det endelig sluttet å regne i Bergen tok jeg meg en sopptur etter jobb. Har et sted for traktkantarell allerede, men det er litt langt vekke for en rask tur. Men jeg hadde hørt at det skulle være sopp i Hordnesskogen bare 5 min unna jobb, så jeg tenkte at jeg kunne i det minste prøve. Skogen er stor, og et yndet turområde. Jeg har gått der tidligere, og terrenget lyser sopp på lang veg, så jeg tenkte at det var stor sjanse for at jeg gikk på noe. Soppkurven stod i bilen, og jeg fulgte stien til jeg fant en annen sti som så fin ut, og tok den videre. Surret litt bortover til jeg syntes terrenget så passende ut, og tok av stien. 50 meter bortenfor stien gikk jeg på litt krittøsterssopp, og plukket det med meg. Knall på hamburgerne til middag i kveld, og var egentlig fornøyd. Fant enda en liten klynge med østerssopp, pg plukket det med meg. Gikk litt videre, og kom over traktkantarell. Så langt øye kunne se. Har aldri sett så mye på et sted, og størrelsen var også fantastisk. Plukket i godt over en time før det ble skjemt i lyset, og jeg måtte komme meg hjem til middag.

Syltet omtrent 7dl, og resten gikk i tørkeren.
0 kommentarer

Steinsoppsmør

3/10/2021

0 kommentarer

 
Kom over denne oppskriften på nett, og måtte prøves. Har fått øynene opp for sopp skikkelig det siste året, og da er det greit å finne nye oppskrifter. Har prøvd det tidligere, og har finpusset oppskriften.

5gr tørket steinsopp
100gr smør

Soppen males og blandes i. Jeg bruker morter, og siler soppen. Første gang silte jeg det ikke, og det ble noen biter som knaste litt i munnen. Litt uapetittelig, så neste gang ble silt. Denne er også best om den får stå seg litt, gjerne et par dager slik at smaken kan sette seg ordentlig. Jeg oppbevarer mitt smør i glass i kjøleskap. Jeg pisker også smøret luftig, et tips jeg lærte under testing av ramsløksmør. Mye lettere å ha med å gjøre når det er kaldt, pluss at det ser bedre ut med litt fluffy smør. God lukt, og passer utrolig godt til pasta.
0 kommentarer

Roastdeer, kraft og tørket kjøtt

27/10/2016

1 Kommentar

 
Denne uken ble det laget diverse hjorteprodukter. Mandagen fikk kjøttkraften stå og småkoke nesten en hel dag. Greit at jeg begynner på jobb når JW er ferdig, så fikk den stå på komfyren fra morgen til kveld. En del av ryggraden, litt løk og litt purre, salt og pepper. Det luktet fantastisk, og ble fryst ned i isbitposer.
Bilde
Tirsdagen tok jeg opp en bogplomme, skar den opp i tynne skiver og marinerte i olje, salt og pepper. Den fikk ligge i kjøleskapet i to dager, før den ble satt i ovnen på 100 grader med en tresleiv i døren i noen timer, til de ble akkurat passe tørre.
Bilde
Tirsdagen ble også brukt til å lage roastdeer. Samme som roastbeef, bare med hjort. Tok opp en stek fra 2014 som jeg stekte på svark varme i ovnen i noen timer. Den ble rød og fin inni, og ble skåret opp i tynne skiver til pålegg.
Bilde
1 Kommentar
<<Previous

    Matbloggen

    Denne bloggen omhandler alt av mat som har med jakt å gjøre. I det siste også tilbehør fra soppjakt, bærjakt og andre godsaker fra naturen.

    Arkiv

    september 2025
    Kan 2025
    november 2024
    Kan 2024
    november 2023
    november 2022
    oktober 2021
    oktober 2016
    september 2016
    mars 2016
    februar 2016
    januar 2016
    desember 2015
    november 2015
    oktober 2015
    mars 2015
    januar 2015
    desember 2014
    oktober 2014
    september 2014

    Kategorier

    All
    Fugl
    Hare
    Hjort
    Info
    Innmat
    Partering
    Rype
    Sank
    Skarv
    Sopp
    Tilbehør
    Tilbehør

skyteblogg.no