Denne har familien min hatt i jula så lenge jeg kan huske. Det blir ikke ordentlig jul uten rypemiddag! Den er veldig enkel å lage. Beregn nok ryper til alle, en til hver pluss en "til sausen", som mamma sier. Mer hvis det er små ryper. Tørk godt av delene, og brun de i panna. Alt kan brukes. Mange velger å kun bruke rypebrystene, men vi bruker alt; bryst, lår, hals, hjerte, krås og skrog til sausen.
Her er første ladningen; brystfileter og lår. Krydre lett med salt og pepper.
Skrog med vingene. Vingene er så små, det kjøttet som faller av havner i sausen. Skroget er bare med på å gi smak, det tas ut før servering.
Ha alt i en gryte, full med vann til kjøttet er nesten dekker. Dette skal småkoke under lokk til kjøttet løsner fra benet. Med to ruper tok det ikke lang tid, men med flere ryper blir det lengre tid, logisk nok. Pass på å ikke overkoke det, det skal såvidt boble i gryte.
Når kjøttet er ferdig må det holdes varmt mens sausen lages. Jeg puttet det i en liten gryte, aluminiumsfolie over, og inn i kald ovn. Kok inn sjyen, og smak til med creme fraîche, salt og pepper.
Ha kjøttet tilbake i sausen, og rør rundt litt.
Server med godt tilbehør, i dette tilfellet kantarell og potetsalat. Vel bekomme!