Skyteblogg
  • Hjem
  • Om meg
  • Pistolbloggen
  • Riflebloggen
  • Jaktbloggen
  • Matbloggen
  • Mine våpen
    • Browning X-bolt
    • Walther GSP
    • CZ SP-01 Shadow
    • Franchi Falconet
    • Ruger Precision Rifle
    • AR 15

Partering av fugl

22/1/2015

0 Comments

 
Parterte mine første ryper i fjor høst, men glemte selvfølgelig å ta bilder underveis. Så her kommer en kort guide til partering av fugl, denne gangen på en kylling. Ja, jeg vet at kylling ikke er viltkjøtt, heller ikke noe man vanligvis jakter, men det er en fugl, som kan parteres på omtrent samme måte som andre fugler. Den mangler innmat og hals, men resten er der. Min far pleier å henge fugler opp etter halsen, det gjør alt en del lettere. Begynn med å flå fuglen. Det er ikke nødvendig å flå hele, bare slik at vingene, lårene og brystet er fritt. Jeg starter med en hel kylling, der den selvfølgelig er plukket allerede. Alle fugler kan plukkes (ta av fjærene min ikke skinnet), men det tar evigheter, og det er lettere å flå (der du bare drar hele skinnet av). Kyllingskinn blir jo også sprøtt og herlig.
Picture
Her har jeg løsnet lårene, da ligger den stødigere. På en hengende fugl vil jeg først klippe over vingene og lårene; helt inntil kroppen, og ytterst der kjøttet slutter.
Picture
Her har jeg løsnet på brystfiletene. Det gjøres enkelt ved å følge brystbenet, som stikker ganske langt opp på fugler. Følg benet helt ned, følg deretter selve brystkassa helt til filetene løsner.
Picture
Picture
Deretter fjernes innmaten, som allerede er fjernet på kyllingen min. Jeg pleier å ta vare på hjertet, som er lett å kjenne igjen. Ligner på hjortehjerte, bare mindre. Jeg tar også vare på krås på større fugler. Kråsen er magesekken på fuglene. Skulle gjerne hatt bilder, ettersom det er vanskelig å forklare, men la gå: Kråsen er en klump, som virker som om det er en søm langs siden. Følg denne sømmen med kniven, men ikke kutt dypt, bare en liten millimeter. Hvis du hører det knaser må du stoppe, da har du kommet inn til grusen. Åpne opp kråsen, og du vil se at det er et indre og et ytre skinn. Ta vekkdet indre skinnet, som er lillafarget, og ta det ut, i lag med all grusen. Lever kan også brukes, også lett gjenkjennelig. Deretter kan lårene og vingene fjernes. På kyllingen fant jeg kuleleddene og skar rundt, som kan være en idé på større fugler, men på ryper klipper jeg bare over med tang.
Picture
Nå er det ikke mye igjen, men på kyllingen fant jeg halen, som også kan brukes. Her er det mye småbein, så dette tas vare på kun på store fugler. Ellers pleier jeg å ta vare på halsen også, som løsnes helt nede ved brystkassen. Hodet kappes av, og halsen er ferdig.
Picture
Med kyllingen sitter jeg nå igjen med brystfileter, lår, vinger og litt avkutt. På en rype hadde jeg hatt det samme, i tillegg til hals, hjerte og krås.
Picture
Håper dette var til litt hjelp. Neste høst skal jeg huske å ta bilder av ryper og eventuelt skarv, slik at dette kan bli lagt ut.
0 Comments



Leave a Reply.

    Matbloggen

    Denne bloggen omhandler alt av mat som har med jakt å gjøre. I det siste også tilbehør fra soppjakt, bærjakt og andre godsaker fra naturen.

    Arkiv

    October 2021
    October 2016
    September 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    March 2015
    January 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014

    Kategorier

    All
    Fugl
    Hare
    Hjort
    Info
    Innmat
    Partering
    Rype
    Skarv
    Sopp
    Tilbehør
    Tilbehør

Copyright 2022